click here to find us on Facebook   ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2019 - GREEK NAME DAYS

  

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ WEBMASTERS (http σε https) : Στο script του εορτολογίου αλλάξτε από http://www.eortologio.gr/.. σε https://www.actus.gr/..
ATTENTION TO WEBMASTERS (http to https) : At the eortologio script, change from http://www.eortologio.gr/.. to https://www.actus.gr/..
site update 01/01/2018 : α. Αναπροσαρμόστηκαν οι ημερομηνίες των κινητών γιορτών του έτους 2018, β. έχει προστεθεί Google Calendar για το 2018

Home επιλέξτε αρχικό γράμμα ονόματος  right arrow eortologio Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
επιλέξτε μήνα  right arrow eortologio Ιαν Φεβ Μάρ Απρ Μάι Ιούν Ιούλ Αύγ Σεπ Οκτ Νοέ Δεκ χωρίς γιορτή visit our greek eortologio name days page in English- το εορτολογιο με Λατινικούς χαρακτήρες δηλ. Greeklish in English
βιβλίο επισκεπτών υπολογισμός Πάσχα & κινητών γιορτών μικτά ονόματα οι πηγές μας links διάφορα άρθρα news feed
click here to go to www eortologio gr - rss news feeds page
click here to go to www eortologio gr - rss news feeds page
Google Calendar:
+ Ελληνικά 2019
+ Αγγλικά 2019
site map διαφημιστείτε στο eortologio.gr εικόνες για το site σας προσθέστε το εορτολόγιο στο site σας επικοινωνήστε μαζί μας
Jesus fish sign - Σήμα Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.
εγγραφείτε στο newsletter μαςclick for www eortologio gr freebies, igoogle, gadget, my-yahoo, forum, blog - εορτολόγιο freebies
προσθέστε το εορτολόγιο στις σελίδες σας

click for www namedays gr freebies, igoogle, gadget, my-yahoo, forum, blog - namedays freebies
add namedays to your pages

webmaster freebies : Εμφανίστε και εσείς στις σελίδες σας το ποιός γιορτάζει με πάντα επίκαιρη ενημέρωση. Δείτε εδώ για λεπτομέρειες. Η παροχή αυτή είναι δωρεάν χωρίς χρέωση ή άλλη υποχρέωσή σας !!!Συναξαριστής
15  Αυγούστου

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩ (Κρυστάλλω, Κρουστάλλω, Κρουστάλω, Κρυσταλία, Κρυσταλλία, Κρουσταλένια, Κρίστι, Κρύστα, Κρυσταλλω, Κρουσταλλω, Κρουσταλω, Κρυσταλια, Κρυσταλλια, Κρουσταλενια, Κριστι, Κρυστα)


 
Η Κρυσταλλία (Κρυστάλλω, κ.λ.π.) γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, απο την Παναγία την Κρουσταλλένια. Το μοναστήρι της Παναγίας της Κρουσταλλένιας βρίσκεται στο Νομό Λασιθίου στην Κρήτη και γιορτάζει τον δεκαπεντάυγουστο.

Απο το site www.slh.gr/html/worth_seeing.html αντιγράφουμε τα παρακάτω :

Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας

Η μονή Κρουσταλλένιας με την πλατιά ακτινοβολία της αναδείχτηκε σε φρουρό της ορθοδοξίας, ενίσχυσε τη θρησκευτική συνείδηση του λαού, διατήρησε τη χριστιανική παράδοση και βοήθησε σε δύσκολους καιρούς εθνικές υποθέσεις. Η μονή χτισμένη στην κορυφή πέτρινου δασοσκεπούς εξάρματος, σε μια αρμονική σύνδεση του δομημένου με το φυσικό περιβάλλον, χρονολογείται κατά πάσα πιθανότητα, από τη Β' Βυζαντινή περίοδο (961-1204).

Από τα πρώτα χρόνια της βενετοκρατίας η μονή 'γίνεται ενεργός τόπος ξεσηκωμού και ορμητήριο επαναστατικών εξεγέρσεων, για την αποτίναξη του βενετικού ζυγού και την απελευθέρωση της Κρήτης. Αν στην Αγία Λαύρα υψώθηκε η σημαία της επανάστασης το 1821, στη Μονή Κρουσταλλένιας υψώθηκαν και κυμάτιζαν πολλές φορές απελευθερωτικά λάβαρα και σημαίες των μεγάλων αγώνων της Κρήτης. Η παρουσία της στη θρησκευτική εξέδρα και το ιστορικό προσκήνιο υπήρξε συνεχής και αδιάκοπη. Μόνο κατά την περίοδο ερήμωσης του Λασιθίου (1284-1514) το σήμαντρο της έπαψε να χτυπά και ακολούθησε τη σκληρή μοίρα του υπόλοιπου λασιθιώτικου λαού. Οι μοναχοί πήραν το δρόμο της ξενιτιάς, ο πρώτος ναός καταστράφηκε από την επιδρομή του εχθρού ή τη φθοροποιό επίδραση του χρόνου και βυθίστηκε στη μακρόχρονη νάρκη της σιωπής.

Γύρω στο 1545 χτίζεται και πάλι το μοναστήρι στη θέση του παλαιού απότις αδελφές Παλλαντία και Θεόκλητη Ντανασή, ηγουμένισσες των Μονών Παναγίας του Σπηλαίου και Αγίας Μαρίνας της Πελοποννήσου αντίστοιχα.

Στην επανάσταση του 1821, στη διάρκεια δηλαδή του μεγάλου ξεσηκωμού η ιστορία επιφυλλάσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στη μονή. Τόσο κατά το στάδιο προετοιμασίας του αγώνα, όσο και κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, μοναστήρι με το φιλικό ηγούμενο της Γερβάσιο, υπήρξε το καταφύγιο των χαΐνηδων, τον αγώνα των οποίων βοήθησε ποικιλοτρόπως. Οταν το Γενάρη του 1823 μεγάλη δύναμη αιγυπτιακού στρατού υπό τον Χασάν Πασά ξεχύνεται στο Λασίθι, η μονή πληρώνει ακριβά το τίμημα της συμμετοχής της στον αγώνα Το μοναστήρι που βρίσκεται στο πρώτο πέρασμα του εχθρού αφού κατεβαίνει από την περιοχή της Αλέξαινας παραδίνεται στη φωτιά μετά τη λεηλασία του. Το μέγεθος της καταστροφής και των υλικών γενικότερα ζημιών, καθώς και η πενία που βυθίζεται το μοναστήρι εξάγονται συμπερασματικά από το ότι μόλις το 1862 ανακαινίζεται και παραδίνεται σε ολοκληρωμένη πια μορφή, στη θεία λατρεία.

Κατά τη μεγάλη επανάσταση του 1866-69, η μονή γίνεται έδρα της Επαναστατικής Επιτροπής του Αγώνα. Μέρος επίσης από τα πολεμοφόδια και το πρόχειρο εργαστήριο κατασκευής φυσιγγίων, βρίσκονται στην Κρουσταλλένια Στον ιστό του μοναστηριού κυματίζει η σημαία των Επαναστατών. Οπως ήταν φυσικό την καταστροφή του Λασιθίου δε μπορούσε να αποφύγει και η Κρουσταλλένια Ετσι κάηκε με ορισμένα γειτονικά χωριά στις 29 του Μάη 1867. Η Εκθεση Ωμοτήτων της Μητρόπολης Κρήτης αναφέρει σχετικά: «Ταύτην την ήμέραν (29 Μαΐου) επυρπολήθηιη καιή μονή Κρουσταλλένιας, και σήμερον είναι σωρός ερειπίων». Οι μοναχοί άρχισαν και πάλι χωρίς καθυστέρηση, το αναστηλωτικό και ανακαινιστικό τους έργο.

Αλλά και στην πιο πρόσφατη εθνική μας περιπέτεια (1941-45), ο ρόλος της μονής υπήρξε και πάλι σημαντικός. Τμήματα ελληνικών δυνάμεων ακούμπησαν με εμπιστοσύνη στο μοναστήρι, που τους περιέθαλψε και τους βοήθησε. Αποτέλεσμα και πάλι η εκδίωξη των μοναχών. Βοήθησε ακόμα σημαντικά τον αντιστασιακό αγώνα με την τροφοδοσία των ανταρτικών ομάδων που δρούσαν γύρω από το ορεινό συγκρότημα της Δίκτης, αλλά και με τη συμμετοχή του ίδιου του ηγουμένου Ερμολάου Κασαπάκη στην Εθνική Αντίσταση για την οποία φυλακίστηκε δύο φορές.

Η μονή γνώρισε ακόμα και μια άλλη πλευρά της ναζιστικής αντίληψης. Μετατράπηκε σε στρατόπεδο πολιτικών κρατούμενων από το Φεβρουάριο του 1943. Οι διαρρυθμίσεις που έγιναν επέφεραν μεγάλες καταστροφές στα κελιά των μοναχών και τις αποθήκες της μονής Σημαντική επίσης ζημιά δημιούργησαν στο φυσικό περιβάλλον, με την αποκοπή μεγάλου αριθμού υπεραιωνόβιων πρίνων και δρυών.

Ο ρόλος όμως της μονής δεν περιορίστηκε μόνο στα εθνικοθρησκευτικά πλαίσια. Ο ζήλος και το ενδιαφέρον των μοναχών επεκτάθηκαν και κάλυψαν και το μορφωτικό τομέα, αφού είχαν φροντίσει για την παροχή της κατώτερης παιδείας. Από τα μέσα του προπερασμένου αιώνα και ως το 1926 λειτούργησε ένα από τα παλαιότερα σχολεία στο Νομό Λασιθίου για στοιχειώδη έστω μόρφωση. Το σχολείο μάλιστα λειτούργησε χωρίς διακοπή, παρά τις επαναστατικές εξεγέρσεις, τις ανωμαλίες και τις απαρασάλευτες δυσκολίες της εποχής. Είναι λοιπόν και από την πλευρά αυτή αξιόλογη και αξιομνημόνευτη η προσφορά της.

σημείωση από eortologio admin : Παρακαλούμε πολύ τους επισκέπτες τών σελίδων μας εάν βρεθούν στην Κρήτη και επισκευτούν το Μοναστήρι να μας στείλουν φωτογραφία της άγιογραφίας της Παναγίας για να την δημοσιεύσουμε. Εάν βέβαια βρούν και κάποιο βιλιαράκι με την ιστορία της Μονής θα θέλαμε να το δούμε.
τέλος παράθεσης- το (*) δείχνει κινητή εορτή - δείτε εδώ για επεξήγηση υπολογισμού καθώς και για να επιλέξτε το έτος για να δείτε την νέα ημερομηνία των Ορθόδοξων κινητών εορτών, του Ορθόδοξου Πάσχα και άλλων σταθερών εορτών (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά κλπ).

- το (1), (2), (3) κλπ δείχνει ότι για το ίδιο όνομα υπάρχουν γιορτές και σε άλλες ημερομηνίες. Δεν έχει καμία σημασία ως προς την σημαντικότητα του Αγίου.

- τα ονόματα που δεν έχουν γνωστή ημερομηνία γιορτής και τα αναφέρουμε σαν "δεν γιορτάζει", σύμφωνα με τα δεδομένα του Ορθόδοξου Εορτολογίου γιορτάζουν των Αγίων Πάντων που είναι κινητή γιορτή. Δείτε εδώ

Το παρόν εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερα από 3800 Ελληνικά ονόματα και είναι το πληρέστερο Ελληνικό εορτολόγιο που υπάρχει σήμερα στο internet. Από τα ονόματα αυτά : τα 2800 ονόματα (750 πρωτογενή και 2085 παράγωγα και υποκοριστικά τους) σύμφωνα με τους Ορθόδοξους Συναξαριστές έχουν γνωστή ημερομηνία εορτής και τα 980 επιπλέον ονόματα δυστυχώς δεν γιορτάζουν δηλαδή η ημερομηνία γιορτής τους δεν έχει καταχωρηθεί στους Ορθόδοξους Συναξαριστές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος Αγιος ή Αγία που κάποτε έφερε το όνομα αυτό. Η έρευνα συνεχίζεται.

Πολύ σύντομα, σε ξεχωριστή βάση δεδομένων, θα προσθέσουμε επιπλέον 28000 Ελληνικά ονόματα όπως έχουν καταγραφεί μετά από επίπονη και πολύχρονη εργασία από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σε ξεχωριστό αρχείο έχουμε επίσης περιλάβει 65 ημέρες όπου γιορτάζονται ειδικά γεγονότα όπως πχ. Ημέρα της Μητέρας, Ημέρα του Πατέρα κλπ.

Εάν διαπιστώσετε κάποιο λάθος ή κρίνετε ότι πρέπει να εισάγουμε κάποιο επιπλέον όνομα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αμέσως μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Τα ονόματα τα έχουμε εισαγάγει με κεφαλαία και με πεζά (τονισμένα αλλά και χωρίς τόνο) ώστε να διευκολύνεται η αποδελτίωσή τους και συνεπώς η αναζήτησή τους από τις μηχανές αναζήτησης. Αλλες λέξεις για αποδελτίωση : εορτολόγιο, εορτολογιο, ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, γιορτη, γιορτή, ΓΙΟΡΤΗ, εορτή, εορτη, ΕΟΡΤΗ, συναξαριστής, συναξαριστης, συναξάρι, συναξαρι, γιορτάζει, γιορταζει, γιορτεσ, γιορτέσ, ποιός γιορτάζει, πότε γιορτάζει ο/η, ποιος γιορταζει, ποτε γιορταζει ο/η, υπολογισμός, κινητές, γιορτές, κινητες, γιορτες, κινητή, γιορτή, κινητη, γιορτη, κινητών, γιορτών, κινητων, γιορτων, ονομαστική, ονομαστικές, ονομαστικη, ονομαστικες, ονομαστικών, ονομαστικων, Πάσχα, Πασχα, αργίες, αργιες, greek namedays, name day, pote giortazo, pote giortazei, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018

Θέλουμε να έχετε υπ'όψη ότι (χωρίς χρέωσή σας ή άλλη υποχρέωσή σας) μπορείτε και εσείς αυτόματα να εμφανίζετε στις σελίδες σας το ποιός γιορτάζει με πάντα επίκαιρη ενημέρωση. Για την επιλογή εμφάνισης στο site σας (χρώματα κλπ) δείτε εδώ !!!

Αγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών παρά του Κυρίου αιτησώμεθα


Copyright © www.eortologio.gr All Rights Reserved.

εγγραφείτε στο newsletter μας

λέξεις για αποδελτίωση : εορτολόγιο, εορτολογιο, ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, γιορτη, γιορτή, ΓΙΟΡΤΗ, εορτή, εορτη, ΕΟΡΤΗ, συναξαριστής, συναξαριστης, συναξάρι, συναξαρι, γιορτάζει, γιορταζει, γιορτεσ, γιορτέσ, ποιός γιορτάζει, πότε γιορτάζει ο/η, ποιος γιορταζει, ποτε γιορταζει ο/η, υπολογισμός, κινητές, γιορτές, κινητες, γιορτες, κινητή, γιορτή, κινητη, γιορτη, κινητών, γιορτών, κινητων, γιορτων, ονομαστική, ονομαστικές, ονομαστικη, ονομαστικες, ονομαστικών, ονομαστικων, Πάσχα, Πασχα, αργίες, αργιες, greek namedays, name day, pote giortazo, pote giortazei, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018

click here to go to www eortologio gr - εορτολόγιο home page

Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη.com

Valid HTML 4.01 Transitional